Advokat Allan Østergaard Sørensen har stor erfaring med at rådgive om erhvervsret og selskabsret i forbindelse med ejerskifte af virksomhed.
Han hjælper ofte med rådgivning i sager, hvor ejerskiftet gennemføres over en årrække, og hvor den sælgende ejer løbende overdrager virksomheden til køberen. Et sådan ejerskifte vil ofte være delvist sælgerfinansieret, og parterne skal samarbejde om virksomheden i en årrække. Forudsætningerne for succes er ofte den forudgående rådgivning, hvor parterne får afstemt forventningerne til hinanden, og hvor aftalegrundlaget bliver skrevet. Et væsentligt element for succes er erfarne rådgivere, som har set problemstillingerne før, og som kan hjælpe med rammerne for samarbejdet.
Rådgivningen i forbindelse med ejerskifte eller generationsskifte kan f.eks. omfatte:
Et generationsskifte til familie eller ejerskifte til medarbejdere skal altid ske under hensyn til de konkrete forhold i virksomheden og parterne imellem samt i et nært samarbejde mellem parternes økonomiske og juridiske rådgivere. Kontakt Allan Østergaard Sørensen, hvis du har brug for hjælp.
Advokat Allan Østergaard Sørensen er erhvervsadvokat og
rådgiver om ansættelsesret, kontrakter, selskabsret samt
ejerskifte og generationsskifte
Rådgivningen i forbindelse med et ejerskifte eller generationsskifte vil ofte forløbe i tre faser.
I første fase er der indledende drøftelser mellem parterne om de økonomiske forhold ligesom de overordnede rammer for ejerskiftets praktiske gennemførelse overvejes, ligesom rammerne for det fremtidige samarbejde drøftes. I anden fase udformes alle skriftlige aftaler og dokumenter, så parterne godkender en samlet "dokumentpakke". Det sikrer, at der ikke er uafklarede forhold, som skal forhandles (eller genforhandles) på et senere tidspunkt, hvor alt fokus burde være på den fælles virksomhedsdrift. I tredje fase gennemfeøres ejerskiftet. Der etableres holdingselskaber, købesummer betales, ejerskiftet registreres, og parterne er i mål.
Det sker, at et ejerskifte eller generationsskifte ikke udvikler sig som forventet af parterne. Det kan skyldes parternes egne forhold i form af samarbejdsvanskeligheder. Det kan skyldes virksomhedens forhold, hvor en forventet udvikling ikke lykkes, eller det kan skyldes udefrakommende forhold som sygdom eller dødsfald. Det er vigtigt, at parterne har nogle forudbestemte vilkår at falde tilbage på, som bl.a. løser de situationer.
Det er ikke et lovkrav, at der er en ejeraftale mellem ejerne af en virksomhed, men det må altid anbefales, hvor flere driver virksomhed sammen. En ejeraftale sikrer, at der er forudbestemte vilkår at falde tilbage på, hvis der opstår uenighed i ejerkredsen, eller hvis der er behov for at overdrage ejerandele i selskabet som følge af sygdom, dødsfald eller ved købstilbud fra tredjemand. En ejeraftale forebygger konflikter og er derfor en sikkerhed for ejerkredsen og for virksomheden.
Kontakt advokat Allan Østergaard Sørensen, hvis du har brug for rådgivning om erhvervsret eller selskabsret.