I erhvervslejeforhold er udgangspunktet, at lejeforholdet løber på ubestemt tid, indtil det opsiges. Hvis ikke andet er aftalt, kan lejeren derfor frit opsige lejeforholdet, mens udlejerens adgang til at opsige lejeforholdet er begrænset til de tilfælde, som følger af erhvervslejeloven. Hvis ikke andet er aftalt, er opsigelsesvarslet 3 måneder til den 1. i en måned.
Lejerens frie opsigelsesadgang følger af erhvervslejelovens § 60, stk. 1. Bestemmelsen er fravigelig, og det kan derfor gyldigt være aftalt, at lejeren ikke kan opsige lejeforholdet i en nærmere bestemt periode. Det er ofte forekommende i erhvervslejeforhold, at der aftales en uopsigelighedsperiode ved lejeforholdets ikrafttrædelse. Det kan også være aftalt, at lejeforholdet er tidsbegrænset til en bestemt periode, og at lejeforholdet ophører uden varsel ved periodens udløb.
Hvis der ikke er aftalt begrænsninger i lejerens adgang til at opsige lejeforholdet, kan lejeren frit opsige lejeforholdet. Opsigelsesvarslet er ifølge erhvervslejelovens § 64, stk. 1, 3 måneder til den 1. i en måned.
I modsætning til lejerens frie opsigelsesadgang, så har udlejeren i de fleste tilfælde begrænsede muligheder for at opsige et erhvervslejeforhold, medmindre der er tale om et såkaldt establissementslejemål. Udlejerens mulighed for at opsige lejeren er reguleret af erhvervslejelovens § 61, stk. 2, nr. 1-4. Bestemmelserne fastsætter, at udlejer kan opsige et erhvervslejeforhold i følgende tilfælde:
Reglerne, der begrænser udlejers mulighed for at opsige lejeren, er i vidt omfang præceptive i den forstand, at reglerne ikke ved aftale mellem lejer og udlejer kan fraviges til skade for lejeren. Uanset anden bestemmelse i erhvervslejekontrakten, så er udlejers adgang til at opsige lejeforholdet derved begrænset. Erhvervslejelovens bestemmelse om opsigelsesvarslets længde kan dog fraviges, og parterne kan i erhvervslejekontrakten eksempelvis bestemme, opsigelsesvarslet fra lejer og udlejer udgør 6 måneder.
Udlejers mulighed for at opsige lejeren er yderligere begrænset. Hvis udlejers begrundelse er, at udlejer selv ønsker at benytte det lejede (§ 61, stk. 2, nr. 1), så skal opsigelsen endvidere være rimelig ud fra en vurdering af begge parters forhold, idet der bl.a. skal tages hensyn til, hvor længe udlejeren har ejet ejendommen. En opsigelse efter denne bestemmelse kan endvidere ikke ske, hvis der er tale om et erhvervsbeskyttet lejemål, og hvis udlejers hensigt er at drive erhverv i samme branche som lejerens. Opsigelsesvarslet for udlejer er i denne situation 1 år til aftalt flyttedag.
Hvis udlejerens begrundelse for opsigelse er, at lejemålet skal nedrives eller ombygges (§ 61, stk. 2, nr. 2), så skal udlejeren samtidig med opsigelsen tilbyde lejeren at leje lokaler af samme art som de opsagte, hvis der efter genopførelsen eller ombygningen sker udleje af lokaler.
En opsigelse fra udlejer efter § 61, stk. 2, skal overholde en række formkrav. Indeholder opsigelsen ikke disse oplysninger, er den ugyldig, medmindre udlejeren kan godtgøre, at manglerne ikke har bevirket en forringelse af lejerens retsstilling.
Opsigelsen skal være:
Vil lejeren ikke godkende opsigelsen fra udlejer, skal lejeren senest 6 uger efter, at opsigelsen er kommet frem til lejeren, fremsætte skriftlig indsigelse overfor udlejer. Modtager udlejeren en indsigelse fra lejeren, må udlejeren da anlægge sag ved boligretten senest 6 uger efter udløbet af den i 1. pkt. nævnte frist, hvis udlejeren ønsker at fastholde opsigelsen.